جغرافیای طبیعی و جانوری

کشور ایران، با ارتفاع بیش از ۱۰۰۰ متر از سطح دریا، به عنوان یکی از سرزمین های نسبتاً مرتفع به شمار می آید. این سرزمین، به علت داشتن رشته کوه های مرتفع در غرب، جنوب غرب، شمال، شمال شرق و رشته کوه های کم ارتفاع در شرق و جنوب شرقی، وجود دریای عمان و خلیج فارس در جنوب و دریای خزر در شمال و نیز نواحی پست در مرکز دارای آب و هوای متنوعی است. البته کلیه سیستم های جوی همچون بارندگی که بر ایران تاثیر می گذارد بیشتر تحت تاثیر ارتفاعات این رشته کوه ها به ویژه رشته کوه های زاگرس و البرز هستند. در واقع این رشته کوه ها نه تنها مسیر حرکت سیستم های جوی را تحت تاثیر قرار می دهند بلکه بر تنوع طبیعت و آب و هوا نیز موثرند.

 

آب و هواآب و هوای ایران

ایران از لحاظ آب و هوایی یکی از منحصر به فردترین کشورهای جهان محسوب می شود و جزو معدود كشورهای جهان است كه چهار فصل در آن به خوبی نمایان و مشهود است. این مشخصه آب و هوایی کشور یعنی «چهار فصلی بودن» آن، نه تنها تحت تاثیر سامانه های پرفشار سیبری، سامانه باران زای مدیترانه ای و سیستم کم فشار جنوبی است، بلکه وجود کوه های بلند، دشت های پهناور، بیابان ها، رودخانه ها و دریاچه های مختلف، از دیگر عوامل موثر بر آن هستند.
داشتن اختلاف دما در ایران، یكی از بارزترین تفاوت های آب و هوایی ایران با سایر نقاط جهان است. با مقایسه آب و هوای نقاط مختلف کشور می توان به خوبی به این تنوع و اختلاف دما در این مناطق پی برد. به طوری كه اختلاف دمای هوا در زمستان میان گرم ترین و سردترین نقطه این سرزمین، گاهی به بیش از ۵۰ درجه سانتی گراد می‌رسد. به این معنی که؛ زمانی که در فصل زمستان دمای شهر کرد در شب به ۳۰ درجه زیر صفر می رسد، در اهواز دمای هوا حدود ۲۵ درجه بالای صفر است .
پس به طور كلی؛ در خصوص آب و هوای کشور ایران در مناطق مختلف می توان چنین عنوان کرد: سواحل شمالی ایران در تابستان دارای هوای گرم و مرطوب و در زمستان معتدل است. نواحی شمال غرب و غرب نیز دارای تابستان های معتدل و زمستان‌های سرد و نواحی جنوبی ایران هم تابستان‌های به شدت گرم و زمستان‌های معتدل و بهاری دارند. ادامه مطلب

 

 

طبیعتكوه دماوند

داشتن شرایط خاص جغرافیایی، چهار فصلی بودن آب و هوا و شرایط اقلیمی منحصر به فرد باعث شده كشور ایران، یكی از غنی ترین و در عین حال زیباترین كشورهای جهان از نظر داشتن جاذبه های طبیعی می باشد، به طوری كه از این نظر جایگاه پنجم را در دنیا به خود اختصاص داده است.
ایران از نظر طبیعی، جزو منحصربه فردترین كشورهای جهان محسوب می شود. زیرا هر گوشه آن دارای طبیعتی متفاوت نسبت به سایر نقاط دارد. طبیعت كشور ایران را مجموعه ای از رشته كوه ها، دشت ها، مناطق كویری، جلگه ها، آبشارها، جنگل ها، رودها، دریاچه ها، آتشفشان ها و غارها تشكیل می دهند كه هر یك از این پدیده ها در نوع خود بی نظیرند و با قرارگرفتن در كنار یكدیگر طبیعتی زیبا را برای كشور ایران فراهم آورده اند.
محدوده ایران از نظر طبیعی در قسمت شمال به رود اترک، دریای خزر و رود ارس، از شرق به کوه‌های هندوکش و کوه‌های باختری دره سند، از غرب به دامنه‌های باختری کوه‌های زاگرس و حوضه آبریز اروندرود و از جنوب به خلیج فارس و دریای عمان می رسد. غربی‌ترین شهر ایران کلیساکندی، شرقی‌ترین شهر ایران جالق، شمالی‌ترین شهر ایران پارس آباد و جنوبی‌ترین شهر كشور چابهار است. ادامه مطلب

 

 

گونه جانوریپلنگ
ایران به دلیل تنوع جغرافیایی و وجود جنگل ها، بیابان ها، کوهستان ها، دریاها و دریاچه ها و رودخانه های متعدد ، زیستگاه گونه های متنوع جانوری است و شاید به جرات بتوان گفت که با داشتن حدود ۱هزار و ۱۳۰ گونه جانوری، رتبه نخست را در جهان به خود اختصاص داده است و در این بین گونه های کمیابی همچون: سیاه گوش،ببر مازندران، آهوی ایرانی، یوز ایرانی، مرال وجود دارند که ویژه سرزمین ایران است.
ایران علاوه بر داشتن پستاندار، از تنوع آبزیان، پرندگان و خزندگان برخوردار است . چهار فصلی بودن آب و هوای ایران، باعث شده، این سرزمین نه تنها خاستگاه پرندگان بومی باشد بلکه خاستگاه اصلی پرندگان مهاجر از نواحی شمالی آسیا یعنی روسیه و سیبری باشد. وجود دو دریای آزادگرم در جنوب و دریاچه خزر در شمال، موجب تنوع آبزیان گردیده است. در خصوص خزندگان نیز وجود سیمای متنوع طبیعت ایران، این سرزمین را به محل زیست خزندگان و دوزیستان متعددی تبدیل کرده است.
به هر حال باید گفت ایران گنجینه ای کمیابی از پناهگاه حیات وحش و محیط زیست گونه های متنوع و در برخی موارد گونه های نادری از آبزیان، پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان است. ادامه مطلب

 

 

گونه های گیاهینیلوفرآبی
پوشش گیاهی ایران، متاثر از وضعیت طبیعی آب و هوایی کشور است. به طوری که شرایط ویژه ی آب و هوایی متغییر، نه تنها باعث ایجاد محیط زیست های متفاوتی در ایران شده، بلکه موجب رویش گونه های متعددی از گیاهان شده است. براساس گزارش ارایه شده از سوی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، در ایران حدود ۱۰هزار گونه گیاهی جنگلی و مرتعی شناسایی شده است که علاوه بر تامین غذای دام ها، در بخش تولیدات دارویی و صنعتی نیز کاربرد به سزایی دارد. ادامه مطلب

 
بالا